Kárpátaljai pezsgő gyártásába kezdtek

A jól ismert Chateau Chizay kárpátaljai bortermelő vállalat a saját létesítményeiben Sharma-Martinotti módszerrel kezdi meg a pezsgők gyártását, illetve új üzemet indít - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A népszerű Carpathian Sekt pezsgő most színtiszta kárpátaljai termék lesz: a helyi szőlőfajták fürtjeitől a pohárig. Az új gyártósoron az első palackozás már 2022 decemberében megtörtént – erről a cég igazgatója beszélt.

Dmitro Soludko elmondta, Ukrajna újkori történetében ez lesz az első üzem, amely Kárpátalja területén úgynevezett akratoforikus módszerrel (erjesztés kádban) habzóborokat állít elő.

„1995 óta vagyunk jelen. Két termelési telephellyel rendelkezünk. A bortermelés Sárosorosziban működik. Az idén hozzávetőleg 1,5 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel ott. Ugyanitt egy új üzem is létrejött, engedélyt kaptunk az ukrajnai szőlőpárlat és konyak gyártására” – mondta a cég vezetője.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: